Basketbal

‘Van niets naar iets’ of ‘van laag naar hoog’, zo zou je m’n actieve sportcarriere kunnen omschrijven. Pas gaan basketballen op m’n twaalfde (alleen nog op school notabene), op m’n dertiende competitie gaan spelen en op m’n 19e debuterend in de eredivisie, hoe snel kan het gaan of…had het met intrinsieke motivatie (wie kende die uitdrukking eigenlijk 30 jaar geleden) te maken?

Sommigen zeggen dat ik talent-gifted was, anderen hadden het allemaal wel voorzien, zelf was ik maar met een ding bezig, het maximale eruit zien te halen en… dat viel niet altijd mee in een competitie die vergeven was van de Amerikanen en Nederlandse Amerikanen.

Achteraf blijkt dat ik in de hoogtij dagen van het basketbal was aanbeland, elke periode nadien zou altijd vergeleken worden met deze gouden periode uit de Nederlandse basketbalgeschiedenis en derhalve nooit meer overtroffen zou worden, en daar was ik een puur Nederlands onderdeeltje van.

Zes slopende seizoenen werden m’n deel, geen groot aantal maar het werd uiteindelijk een bewuste afweging om er vroegtijdig mee te stoppen. Mocht ik het overdoen dan zat ik nu zeer waarschijnlijk in Amerika aan deze site te werken maar… destijds was het een continent aan de andere kant van de wereld, waar weinig tot geen info vandaan kwam over college-basketball, NBA etc. We leefden immers nog in de tijd van bandrecorders en de cassettebandjes, dat was al een hype op zich. Internet? Mobile? De eerste video-tapes en camera’s moesten zelfs nog uitgevonden worden! Pas in mijn 4e seizoen eredivisie kwam Dr. J ineens op tapes voorbijvliegen die notabene nog geritseld werden in Amerika. De eerste stappen van sport die zich op andere continenten afspeelden, dienden zich dus mondjesmaat aan. Vandaag de dag is de hele wereld met elkaar verbonden en ligt Amerika gewoon om de hoek! Alleen…ik ben inmiddels 30 jaar ouder…wrong time, wrong place?

Ik heb het gelukkig wel allemaal mogen meemaken maar had graag de hedendaagse mogelijkheden gehad, dan had m’n leven er nu wellicht heel anders uitgezien.

Ik heb getracht de historie zo goed en kwaad als het ging te rubriceren en overzichtelijk te houden. Sommigen artikelen of foto’s zal je ook elders tegenkomen weliswaar in en ander verband maar onderdeel uitmakend van een wat groter geheel, vandaar.